Wolontariusze z AIESEC gośćmi Fundacji Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata

AIESEC to największa na świecie, niezależna organizacja prowadzona przez młodych ludzi, działająca w 122 krajach na poziomie lokalnym, narodowym i globalnym. Umożliwia jej członkom odkrywanie własnego potencjału i interesujących ich zagadnień.

Członkowie AIESEC organizują oraz wyjeżdżają na wolontariat i praktyki zagraniczne zdobywając doświadczenie w wielu krajach świata.

Poznański oddział AIESEC istnieje od ponad 40 lat. Zrzesza 60 studentów z Uniwersytetu Ekonomicznego, Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza oraz innych poznańskich uczelni. To dzięki niemu Fundacja Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata, miała możliwość goszczenia wolontariuszy z zagranicy podczas Półkolonii Za Jeden Uśmiech, a także dzięki współpracy z Gminą Wieleń, gdzie goście prowadzili zajęcia w Przedszkolu w Wieleniu, i zostali bardzo dobrze przyjęci przez dzieci i ich opiekunów. To również dzięki wspaniałomyślności Pani Burmistrz Wielenia Ewy Rybarczyk, obecność studentów w naszym powiecie przebiegła w miłej atmosferze i dostarczyła wiedzy o innych krajach. Dała młodemu pokoleniu możliwość rozwoju i nauki, poprzez kontakt z ludźmi wychowanymi w innej kulturze. Dziękujemy również Panu Staroście Tadeuszowi Teterusowi za ciepłe przyjęcie gości oraz za upominki obrazujące wiedzę na temat miejsca w którym gościli.

Benarab Yaakoub dostarczył dzieciom informacji o Algierii, a Yu Xinzhe o Chinach. Dzięki ich obecności półkoloniści mieli okazję poznać zwyczaje i przysmaki z innych krajów.

Przyjazne i otwarte podejście do dzieci sprawiło, że goście już od samego początku zyskali sympatię uczestników półkolonii.

Dzięki dzieciom wolontariusze dowiedzieli się ciekawostek o Polsce i jej kulturze. Towarzyszyli półkolonistom w zajęciach, uczyli języka angielskiego, a sami poznawali język polski. Ciekawym doświadczeniem dla małych przyjaciół wolontariuszy była możliwość poznania nowych smaków. Próbowały daktyli i ciasteczek prosto z Algierii. Dzięki Yu z Chin uczyły się jedzenia pałeczkami. Dowiedziały się również gdzie leżą Algieria i Chiny, w jakim języku porozumiewają się ich mieszkańcy i jakie są tradycyjne potrawy tych krajów. Dzieci chłonęły wiedzę i dobrze się przy tym bawiły.

Wolontariusze poza uczestnictwem w półkolonii zwiedzili również Wielkopolskę, a w szczególności powiat czarnkowsko – trzcianecki. Odwiedzili pierwszą stolicę państwa, którą było Gniezno za panowania Bolesława Chrobrego i Mieszka II. Poza tym zobaczyli wiele innych miejsc, które zrobiły na nich ogromne wrażenie. Również kuchnia polska, to doświadczenie, które na długo pozostanie w ich pamięci.

Z wielkim smutkiem opuszczali miejsce w którym jak mówili: „czuli się jak w domu”. Chętnie wrócą tu jeszcze w przyszłości. My również dziękujemy za możliwość goszczenia tak pozytywnych i otwartych oraz kreatywnych ludzi. Zapraszamy ponownie!!!!!!

Justyna Wika