Młodzież akcji - Notecki Camp Janka z Czarnkowa - Równać Szanse OKG 2018

Kolejne spotkanie „Noteckiego Campu” odbyło się 05.09.2018 roku. Młodzież zebrała się w swoim małym, prywatnym „centrum dowodzenia”, czyli Klubie – piwnicy, znajdującej się w Liceum Ogólnokształcącym w Czarnkowie. Tego dnia mieliśmy dwa główne cele: rozpocząć przygotowania do naszego pierwszego, poważnego zadania, czyli zorganizowania pieszej wędrówki do Maciejewa oraz spotkanie z Panem Arturem Łęgą.

Przed rozpoczęciem pracy przeszliśmy do trochę łatwiejszego aspektu naszego spotkania, mianowicie jedzeniem i rozmowy na tematy, niezwiązane z pracą ;) Przyszedł jednak i czas, kiedy musieliśmy odłożyć na bok rozmowy i  zająć się naszym obecnie najważniejszym przedsięwzięciem – wyprawą do Maciejewa, która odbędzie się w dniach  21 – 23.09.2018 roku.

W wędrówce wezmą udział osoby, zaangażowane w projekt, uczniowie naszego liceum, chcące zostać adeptami klubu turystycznego Vagabundus oraz absolwenci zarówno liceum jak i klubu.

Wyprawa ta stała się już swego rodzaju tradycją w historii Vagabundusa. Jednakże tegoroczna edycja będzie wyjątkowa – tym razem to my, młodzież z „Noteckiego Campu” będziemy odpowiedzialni za jej przebieg. Musimy zaprowadzić do Maciejewa wszystkich uczestników oraz zorganizować czas  naszego trzydniowego pobytu. Podczas spotkania musieliśmy zatem ustalić różnego rodzaju atrakcje i rozdzielić zadania, a nasi opiekunowie: Pani Ewa Matuszczak oraz Pan Artur Geremek udali się na specjalne  spotkanie z koordynatorem programu Równać Szanse, Panem Arturem Łęgą. My oczywiście nie mamy na razie zamiaru zdradzać, co dokładnie planujemy, ale postaramy się by wizyta w Maciejewie nie była gorsze od poprzedniej.

Byliśmy akurat w trakcie opracowywania naszego planu działania, kiedy dość nieoczekiwanie odwiedził nas koordynator programu, wspomniany wcześniej Pan Artur Łęga. Pan Artur Łęga zadawał nam wiele pytań odnośnie naszej pracy, zadań jakie mamy zamiar zrealizować oraz naszych osobistych przemyśleń. Rozmawialiśmy o tym, dlaczego w ogóle zdecydowaliśmy się wziąć udział w projekcie, dlaczego mamy zamiar poświęcić aż 15 miesięcy, by zrealizować wszystkie nasze pomysły, jakie są nasze prywatne cele i co chcielibyśmy osiągnąć, dzięki projektowi. Przedyskutowaliśmy chyba wszystkie najważniejsze kwestie naszej działalności, po czym Pan Łęga udał się do swoich obowiązków.

Już niedługo czeka nas ostatnie spotkanie typowo organizacyjne przed wyjazdem do Maciejewa, a potem już sama wyprawa. Wszyscy jesteśmy ciekawi jak sprawdzi się nowa formuła wyprawy i czy damy radę sami wszystko przygotować.

Ahoj przygodo i do przodu ;)

Nicole Cieślak