Lepsze spojrzenie na przyszłość – oczyma młodzieży !!

Fundacja Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata i Stowarzyszenie Inicjatyw Niezwykłych od dnia 01 września 2018 do dnia 08 grudnia 2018 realizowały projekt Centrum Edukacji Heweliusz w którym uczestniczyła młodzież z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego w wieku od 13 do 19 lat. Projekt ten miał na celu wzrostu samoświadomości młodzieży co do wyboru ścieżki zawodowej, umiejętność współpracy w grupie, poznanie indywidualnych predyspozycji, wzrost umiejętności młodzieży w dziedzinie biotechnologii oraz ekonomii, umiejętność realizowania projektu, praktyka w danej specjalizacji oraz zajęcia określające mocne strony z coaching

Projekt rozpoczynał się od rekrutacji po podsumowanie (gala) „Z Pasją w Przyszłość”. W projekcie brało udział 17 osób. Odbyło się łącznie 26 godzin zajęć biotechnologii oraz ekonomii i coaching. Zajęcia miały charakter praktyczny opierały się na ćwiczeniach i doświadczeniach. Młodzież w ramach specjalizacji biotechnologii miała możliwość wyjazdu do Hochland Polska Sp. z o.o. w Kazimierzu.

Podjęliśmy się tego projektu z myślą o młodzieży. Uważamy, że młodzież z małych miejscowości powinna mieć takie same możliwości rozwojowe jak w dużych miastach. W dzisiejszych czasach nie wszyscy młodzi ludzie rozmawiają z rodzicami czy też nauczycielami o swoich zainteresowaniach oraz mocnych stronach, które mogą rozwijać, dzięki czemu mogliby podjąć właściwą decyzję co do dalszej swojej edukacji.