Młodzi Amerykanie gośćmi każdej szkoły!

THE YOUNG AMERICANS czyli „Młodzi Amerykanie” są znani w całych Stanach Zjednoczonych już od lat 60-tych.

The Young Americans są niedochodową, wolną od podatku, instytucją edukacyjną założoną w 1962 roku.

Młodzi Amerykanie prezentowali swoje umiejętności w dużych amerykańskich programach telewizyjnych, u takich gwiazd jak: Julie Andrews, Andy Williams, Judy Garland czy Bing Crosby. Współpracowali z takimi sławami jak Fred Astaire, Ed Sullivan, Bob Hope, Jerry Lewis oraz Gene Kelly.

„Młodzi Amerykanie” występowali praktycznie w całych Stanach Zjednoczonych. Odbyli także trasę dookoła świata, koncertując między innymi w Europie, południowej Azji, Japonii, Australii i Nowej Zelandii. Do najbardziej wyjątkowych koncertów należą te zaprezentowane amerykańskim prezydentom, takim jak: Ford, Nixon, Carter, Reagan, Bush i Clinton.

„Młodzi Amerykanie” współtworzyli także wielkie międzynarodowe wydarzenia, np. otwarcie zimowej Olimpiady w Salt Lake City.

Program „Młodych Amerykanów” to porywający i kolorowy pokaz, będący mieszanką śpiewu i tańca często połączonego z baletem.

W roku 1992 „The Young Americans” zapoczątkowali jedyną w swoim rodzaju inicjatywę nazywaną: MUSIC OUTREACH TOURS.

Jest to program obejmujący całoroczne serie trzydniowych warsztatów ogólnokształcących, które najpierw odbywały się w całych Stanach Zjednoczonych, a od roku 2000 w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Ukrainie, Luksemburgu, Niderlandach, Japonii oraz w Niemczech i od kilku lat w Polsce - w Lubiniu, Lubaszu, Trzciance.

W ciągu 3 dni pracy, około 40 młodych Amerykanów, ze 150 do 400 uczniów danej szkoły przygotowuje przedstawienie, które jest wystawiane ostatniego wieczoru warsztatów.

Celem tej pracy jest dostarczenie uczniom artystycznych bodźców i pobudzenie wiary we własną kreatywność. Rozwijana jest przez to zdolność pracy w zespole, która pobudza myślenie, a także wiarę w siebie.

Kulturalne spotkania służą ponadto rozwijaniu zdolności posługiwania się językiem angielskim, a taniec i śpiew poznaniu siebie, odkryciu nieznanych pokładów możliwości.

Działalność „Młodych Amerykanów” jest szczególnie motywująca, ponieważ inspiruje uczestników spotkań do pracy nowymi formami - formami, które powodują, że uczestnicy bawiąc się zdobywają umiejętności sceniczne z uśmiechem na twarzy - z wielką łatwością i olbrzymim zaangażowaniem.

Atmosfera i sposób organizacji zajęć są niezwykle przyjazne i inspirujące dla biorących udział w warsztatach. W szkołach spowodowało to współpracę między uczniami, przez co atmosfera w szkole zmienia się i buduje się zupełnie naturalna chęć do nauki. W wielu szkołach widać natychmiastowe skutki pracy z „Młodymi Amerykanami”, gdyż powołano w nich do życia liczne grupy teatralne i taneczne. Również wielu pedagogów sygnalizowało zainteresowanie warsztatami „Młodych Amerykanów”, aby odpowiednio zachęcić i zmotywować uczniów do pracy.

Trzydniowe warsztaty w języku angielskim kończy profesjonalne show w wykonaniu The Young Americans oraz uczestników trzydniowych warsztatów.

Uważam, że impreza jest warta rozpropagowania zwłaszcza tam, gdzie młodzież nie ma wielu możliwości twórczego rozwoju.

Celem też The Young Americans jest pomoc uczniom w odkryciu ich zdolności i rozwinięciu pewności siebie przez muzykę i taniec. Takie przedstawienie, a właściwie przygotowywanie go jest bardzo cenne dla uczniów. Uczniowie, obserwując młodych, bardzo zmotywowanych i profesjonalnych Amerykanów mogą samemu wyciągnąć wnioski na temat sensowności systematycznej pracy, wagi pasji w tym co się robi, a także kształtowania własnego charakteru.

„Young Americans” i podobne projekty są bardzo pożądane w Polsce. Mogą być próbą rozwiązania problemu przemocy w szkole. Wzorem wielu szkół w Niemczech młodzi ludzie bardzo chętnie biorą udział w projekcie, z którym młodzież się identyfikuje. Uczniowie stają się skoncentrowanymi, zmotywowanymi ludźmi, którzy dostrzegają alternatywę zachowania w szkole i w domu, a przede wszystkim zdobywają wiarę w siebie.

Zachęcamy do kontaktu z Michael Heib – menedżerem grupy w Europie i zapraszania Młodych Amerykanów, gdyż jak mówi Michael polskie dzieci i młodzież są bardzo otwarte na pracę i pragną się rozwijać, co daje cudowną przestrzeń do pracy, która jest przyjemnością dla Młodych Amerykanów, a dla polaków jest możliwością na działania profilaktyczne zachowań ryzykownych a nie już terapią.

Zakres odpowiedzialności organizacji zapraszającej to - nocleg młodych gości, wyżywienie oraz zapewnienie hali. Można również gościć Młodych Amerykanów w domach.

Pan Burmistrz Trzcianki Krzysztof Wojciech Jaworski wraz z wiceburmistrz Dominiką Wiśniewską oraz Starostą Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego Feliksem Łaszczem objęli patronat nad przedsięwzięciem zainicjowanym przez Fundację Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata oraz Akademię Baletową Księżniczek.

Serdecznie dziękujemy za okazaną życzliwość, otwartość oraz pomoc w przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów The Young Americans.

Szczególnie dziękujemy:

Pani Dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w Trzciance Anicie Klimczak.

Wolontariuszom z Powiatowej Rady Powiatu Czarnkowsko - Trzcianeckiego.

Dyrektorom szkół: Szkoły Podstawowej Nr 1 im. J. Słowackiego, Nr 2 im. W. Broniewskiego, Nr 3 im. M. Kopernika, Szkoły Podstawowej im. A. Sofki w Białej, im. Miłośników Przyrody w Siedlisku, im. H. Sienkiewicza w Łomnicy, im. Przyjaciół Lasu w Rychliku, w Przyłękach, Katolickiej Szkoły Podstawowa im. Św. Faustyny Kowalskiej oraz Liceum Ogólnokształcącego w Trzciance za pomoc w promocji.

Patronat nad wydarzeniem objęli: portal PCT 24 oraz Wiceprzewodniczący Grupy Bilateralnej Polska - USA, poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej Zbigniew Gryglas.

Wielkie podziękowania kierujemy do naszych sponsorów, dzięki którym Młodzi Amerykanie mieli zapewnione miejsce do spania i wyżywienie:).

Dziękujemy również za upominki dla tancerzy: Serdeczne podziękowania dla : Firmy Danex Rosko, Miasta i Gminy Trzcianka, Dory Metal, Agro Lider, Forum Gospodarczego Powiatu Czarnkowsko Trzcianeckiego, Cukiernii Wieczorek, Hurtowni warzyw i owoców Kasztelan, Stacji Paliw BP, Hotelu Ajaks, Agroturystyki Makowscy, Garnka, Piwnicznej, Joko Szamy, Okręgowej Spółdzielnii Mleczarskie w Czarnkowie, Paszek Zakładów Rzeźnicko Wędliniarskich, Piekarnii Bochenek, Zakładów Mięsnych Dolina Noteci Czarnków, Miasta i Gminy Trzcianka.

Bardzo dziękujemy młodym Polakom za udział w warsztatach i do zobaczenia Młodzi Amerykanie w każdej szkole Polski.

www.youngamericans.org

Ewa Matuszczak Prezeska Fundacji Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata - Akademia Nauki