PZU z Kulturą

“Kultura - nasza natura!” z grantu Fundacji PZU w ramach programu “PZU z Kulturą” to działanie adresowane do uczniów szkoły podstawowej z Gminy Lubasz, którzy w ramach projektu wzięli udział w warsztatach wokalnych, teatralnych, muzycznych i tanecznych, operatorskich oraz mieli okazję zwiedzić Łódź, gdzie oglądali balet Oniegin w Teatrze Wielkim i przedstawienie "W pogoni za..." w Teatrze Arlekin. Wzięli udział w lekcjach teatralnych i warsztatach teatralnych, zwiedzali Teatr Wielki za kulisami, wytwórnie filmów animowanych SeMaFor, Muzeum Kinematografii, Muzeum Włókiennictwa, tworzyli filmy animowane własnej produkcji a na koniec perełka -Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi, gdzie siedzieliśmy na schodach na których przesiadywali na rozmowach najwięksi, polscy reżyserzy. Podczas koncertu grupa pod kierownictwem Szymona Szweda i Agnieszki Ozorkiewicz zaprezentowała się w zabawnym programie słowno - muzycznym, przy akompaniamencie muzyków z Syntezy Lubasz: Rolanda Magdziarza, Sławomira Magdziarza, Krzysztofa Jura i Karola Baka. Całość uświetniła grupa taneczna Chilli prowadzona przez Martę Szablewską i Ewę Matuszczak.