Poczucie własnej wartości dziecka - klucz do pełni możliwości

Każdy rodzic chce, żeby jego dziecko dobrze radziło sobie w szkole, a po jej ukończeniu w życiu.

Jakie są korzenie sukcesu (sukces rozumiemy jako osiąganie w życiu tego co jest wartościowe i cenne dla dziecka)? Czy dziecko w pełni rozwinie swój potencjał w szkole? Jak my rodzice, możemy pomóc naszym dzieciom?

Jednym z filarów sukcesu jest poczucie własnej wartości dziecka.

Programy szkolne skupiają się na nauce wiedzy i umiejętności.
Bez wątpienia, są to bardzo ważne czynniki sukcesu.

Jednak badania pokazują, że jeśli wybierzemy pięć osób do konkretnego zadania, i wszystkie te osoby przejdą takie same szkolenie, to tylko jedna z nich się wybije, trzy osiągną przeciętne rezultaty, a ostatnia będzie wymagała dodatkowych wyjaśnień.

Z takim samym zjawiskiem mamy do czynienia w szkole.

Wszystkie dzieci uczestniczą w tych samych zajęciach, ale tylko nieliczne osiągają sukcesy.

Kluczowym czynnikiem, który różni dzieci i decyduje, o poziomie sukcesu jest poczucie własnej wartości, czyli pozytywne nastawienie do siebie i swoich możliwości.

Pomyśl o czymś, co potrafisz robić tak dobrze, że możesz robić to z zamkniętymi oczami — niemal automatycznie. A gdybyś nagle miała zrobić to przed wielką publicznością? W takiej sytuacji możesz poczuć dyskomfort lub skrępowanie, prawda? Czy może się zdarzyć, że przed publicznością Twoja umiejętność robienia tego, czym się zajmujesz, zmniejszy się?

Co się dzieje w tym momencie? Czy tracisz jakąkolwiek część umiejętności? Oczywiście, że nie. Ale kiedy Twoja pewność siebie spada, tracisz poczucie własnej wartości i nie możesz w pełni korzystać ze swoich możliwości!

Psychologowie uważają, że pozytywne nastawienie i wiara w siebie są jak zawór, który umożliwia pełne wykorzystanie umiejętności i wiedzy, a także pozwala wyróżniać się w tym, czym się zajmujemy.

Dziecko, które ma negatywny stosunek do siebie i nie wierzy we własne możliwości, mimo, że ma wiedzę i umiejętności, nie może w pełni z nich korzystać.

Polecamy rodzicom przeczytanie książki Jespera Juula "Twoje kompetentne dziecko".

Zapraszamy również na kursy rozwojowe dla dzieci i młodzieży.

W Akademii Nauki uczymy dzieci sprawnie czytać, rozwijamy pamięć, koncentrację i zdolności matematyczne. Ale również troszczymy się o rozwijanie ich poczucia własnej wartości.

Zapraszamy na Dni Otwarte i bezpłatne lekcje pokazowe.