Aktywni i Kreatywni

Rodzina jest podstawową i najważniejszą jednostką społeczną. W dzisiejszych czasach, gdy tak mało czasu znajdujemy na zabawę z dzieckiem wychodzimy naprzeciw zacieśnianiu najważniejszych w życiu więzi - więzi rodzinnych. Inicjatywa „Aktywni i kreatywni!” skierowana jest do dzieci i rodziców z gminy Lubasz i gminy Wieleń. Projekt realizowany będzie w miejscowości Rosko i Lubasz.

Inicjatywa „Aktywni i kreatywni!” skierowana jest do dzieci i rodziców z gminy Lubasz i gminy Wieleń. Często dzieci z klasy i ze szkoły znają się, natomiast rodzice nie. Projekt ten ma na celu zbliżyć do siebie nie tylko rodzica z dzieckiem, ale skłonić do wspólnego działania rodziców na rzecz ich pociech.

Odpowiadając na wyżej opisane potrzeby naszych małych społeczności Roska i Lubasza zorganizujemy zajęcia ruchowe dla rodzica i dziecka z aerobiku, tańca i gimnastyki, z gier i zabaw z piłką i ogólnorozwojowych, jak i z tenisa ziemnego dla par-rodzic-dziecko.

W projekcie zaangażowani będą nauczyciele z PSP Lubasz, członkowie Stowarzyszenia Inicjatyw Niezwykłych, jak również członkowie stowarzyszenia „Dynia” oraz harcerze z Roska i Lubasza. Nauczyciele przeprowadzą szereg zajęć artystycznych, sportowych, rekreacyjnych w formie wolontariatu. Harcerze pomogą zorganizować zabawy i pląsy.