Półkolonie za Jeden Uśmiech

PÓŁKOLONIE ZA JEDEN UŚMIECH

Miesiąc lipiec to okres wypoczynku i relaksu. Aktywne spędzanie czasu wolnego, a przy tym nauka poprzez zabawę. Wszystko to oferuje Fundacja Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata, oraz Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnego Dynia, organizując Półkolonie Za Jeden Uśmiech

Tegoroczne półkolonie pozwoliły dobrze się bawić, aż setce dzieci z terenu powiatu czarnkowsko – trzcianeckiego, ale nie tylko. W tym roku gościliśmy również dzieci z innych regionów wielkopolski. Pod czujnym okiem opiekunów oraz wolontariuszy z AIESEC półkoloniści aktywnie i twórczo zaczynali dzień.

Każdy kolejny wschód słońca niósł ze sobą nową przygodę. Studenci z AISECE swoją osobą    i prezentacją krajów z którego pochodzili, przenosili dzieci w zakątki świata dotąd im nieznane. Prang do Tajlandii, Guler i Shams do Azerbejdżanu, natomiast Goktu i Sure do Turcji, Magaly do Meksyku a Chatumi do Sri Lanki. Goście zaprezentowali swoją kulturę, tradycje, oraz potrawy a także bajki w językach narodowych. Dzięki temu dzieci dowiedziały się czym są różnice kulturowe i, że każdy człowiek na świecie zasługuje na szacunek, pomimo różnic.

Półkolonie obfitowały w rozmaite atrakcje. Zaczęliśmy od wyjścia na basen, a tam zabawy w wodzie, bubble battle, gra w golfa oraz siatkówkę plażową i balonową. Kolejną wyśmienitą lekcją życia okazał się wyjazd do Mężyka na SURVIVAL, z mnóstwem zadań sprawnościowych. Dzieci strzelały z łuku do tarczy, chodziły po slackline, składały namioty, grały w frisbee i uczestniczyły w wyścigu z kubeczkami z wodą. Śmiechu i radości było co niemiara, a w tym dniu towarzyszyli półkolonistom starsi koledzy i koleżanki z projektu Równać Szanse 2018, dotowanego przez Polskią Fundację Dzieci i Młodzieży a finansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

Pouczającą zabawą okazał się Quest, podczas którego dzieci z listą zadań, szukały odpowiedzi i wykonywały czynności przypisane do konkretnego pytania. Monidła, czyli kartki papieru   z otworem na twarz to rewelacyjna okazja aby poczuć się kimś innym, wcielając się w osobę, która jest dla nas wzorem, czy kimś po prostu ważnym w życiu.

Ogromne podziękowania składamy Miejskiej Bibliotece Publicznej z Oddziałem Dziecięcym w Czarnkowie, za miłe przyjęcie wolontariuszy i dzieci, pokazanie księgozbioru podróżniczego, a tym samym przybliżenie jeszcze bardziej krajów, z których przyjechali nasi studenci.

Dziękujemy również za wsparcie przedstawicielom władz miasta Wielenia oraz miasta Czarnkowa, a także powiatu czarnkowsko – trzcianeckiego za upominki i serdeczne ugoszczenie wolontariuszy z AIESEC.