WIZYTA WOLONTARIUSZY Z AIESEC

Na zaproszenie Fundacji Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata do Roska, Wielenia i Czarnkowa oraz Wronek przyjechali  wolontariusze z AIESEC z wielu krajów świata. Projekt International Education for Kindergartens – Dobra Jakość Edukacji to cel Zrównoważonego Rozwoju ONZ nr 4.

Tegorocznymi partnerami projektu AIESEC byli: Miasto i Gmina Wieleń, Przedszkole w Wieleniu, Miasto Czarnków, Fundacja Femina we Wronkach, Biblioteka we Wronkach, oraz Dzienny Dom Seniora w Czarnkowie.

Wolontariusze z AIESEC to młodzi i odważni ludzie, którzy pokonują wiele kilometrów, by m. in. w Polsce szerzyć swoją kulturę w szkołach i przedszkolach, a w Fundacji Centrum Wszechświata podczas półkolonii Za Jeden Uśmiech.

Wolontariusze, którzy w tym roku pojawili się w naszym powiecie, przybyli z bardzo odległych zakątków świata, tj. z Azerbejdżanu, Turcji, Rumunii, Meksyku, i Tajlandii, Sri Lanki, Maroko, Indonezji, oraz Kanady.

W trakcie półkolonii Za Jeden Uśmiech studenci AIESEC zaprezentowali swoje kraje, swoją kulturę, tradycje, oraz potrawy. Aktywność miała na celu przedstawienie dzieciom różnic kulturowych, pokazanie, że każdy zasługuje na szacunek, pomimo różnic. Ważnym celem stało się również zachęcanie uczestników półkolonii do aktywnego udziału w przygotowanych warsztatach i wyrażania swojego zdania.

Program jest niesamowitą szansą dla rodzin goszczących wolontariuszy. Rodziny mają okazję gościć młodych ze świata w swoich domach, dzielić się z nimi swoją kulturą, a jednocześnie poznać kompletnie inne, dotąd im nieznane jego zakątki.

Fundacja Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata gości co rokrocznie wolontariuszy w Noclegi Teresa i Teofil Matuszczak w Rosku, dzięki czemu młodzież czuje się jak w domu .

Wolontariusze są bardzo wdzięczni za polską gościnność. W ciągu dwóch tygodni spędzonych w Polsce, nasi goście odwiedzili: Czarnków, Lubasz, Goraj, Rosko, Wieleń, Wronki, Gniezno, Lednicę, Skansen Dziekanowice, Rogalin, oraz Poznań.  Aby tradycji stało się zadość, młodzież z AIESEC również i nas zaprasza do swoich krajów. A do Polski i pięknych terenów Puszy Noteckiej, obiecują że wrócą ponownie. Zapraszamy!!!