AISEC

Są młodzi, odważni, i pokonują wiele kilometrów, by m. in. w Polsce szerzyć swoją kulturę w szkołach i przedszkolach, podczas sześciotygodniowych projektów. Grupa studentów zrzeszonych w AIESEC złożyła dziś wizytę staroście czarnkowsko – trzcianeckiemu.

AIESEC to pozarządowa organizacja not-for-profit, jedna z największych międzynarodowych organizacji studenckich. Została założona w 1948 r., a w Polsce działa od 1971 roku.

- Organizacja jest prowadzona przez studentów i absolwentów, którzy interesują się problemami otaczającego nas świata. Umożliwia swoim członkom odkrywanie własnego potencjału i rozwój, m. in. poprzez różnego typu projekty oparte na wymianie studenckiej – mówi Marcin Korczyc, opiekun grupy.

Jednym z takich programów jest Global Volunteer, kierowany do młodych ludzi zainteresowanych praktycznymi doświadczeniami społeczno-kulturowymi. Wolontariat trwa zazwyczaj sześć tygodni, i mogą w nim brać udział osoby w wieku od 18 lat, niekoniecznie posiadające status studenta. Wolontariusze, którzy dziś pojawili się w starostwie, przybyli z bardzo odległych zakątków świata, Azerbejdżanu, Chin, Korei i Libanu.

- Bardzo nam wszystkim miło, że młodzi ludzie z odległych krajów zechcieli odwiedzić nasz urząd, i choć pokrótce zapoznać się ze specyfiką pracy polskiego samorządu powiatowego. Mam nadzieją, że podoba im się w Polsce, a w powiecie czarnkowsko – trzcianeckim w szczególności – mówi Tadeusz Teterus, starosta czarnkowsko – trzcianecki.