Szkolenie z RODO

Od 25 maja br. przepisy dotyczące ochrony danych osobowych dla wszystkich 28 państw członkowskich mają być ujednolicone. Intencją unijnych urzędników było unowocześnienie obecnie istniejącej regulacji o ochronie danych osobowych.

Celem rozporządzenia jest doprowadzenie do pełnej harmonizacji prawa w ramach Unii Europejskiej i swobodnego przepływu danych osobowych. W założeniu ma to pozwolić mieszkańcom Unii Europejskiej na lepszą kontrolę ich danych osobowych oraz stanowić modernizację i ujednolicenie przepisów umożliwiających przedsiębiorstwom ograniczanie biurokracji i korzystanie ze zwiększonego zaufania klientów.

W związku z powyższym w dniu 27 kwietnia 2018 roku miało miejsce spotkanie sieciujące dla Podmiotów Ekonomii Społecznej w tematyce prawa. Pan Maciej Wypych – adwokat, specjalizujący się w obsłudze prawnej organizacji pozarządowych, w praktyczny sposób wprowadził uczestników w zagadnienia związane z przepisami o ochronie danych osobowych (RODO) oraz nowelizacją ustawy o spółdzielniach socjalnych.

Wszyscy biorący udział w spotkaniu aktywnie uczestniczyli w dyskusji, zadając prelegentowi pytania, a także przy okazji indywidualnie konsultując nurtujące ich kwestie prawne.