Szkolenie o Ochronie Danych Osobowych RODO ciąg dalszy

Rewolucja w przepisach o Ochronie Danych Osobowych RODO, następuje po ponad dwudziestu latach od uchwalenia dyrektywy 95/46/WE, będącej „matką” obecnych przepisów w całej Unii Europejskiej. Nowe przepisy wprowadzają bardzo dużo zmian, u podstaw legła bowiem zasada rozliczalności i obowiązek dokonywania szacowania ryzyka związanego z przetwarzaniem danych osobowych.

Proces dostosowywania będzie długotrwały, dlatego przygotowania należy zacząć jak najszybciej, aby 25 maja 2018 roku funkcjonujący w fundacji system ochrony danych osobowych był zgody z wymaganiami przepisów RODO.

W dniu 10.05.2018 roku w ramach projektu „Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej w subregionie pilskim” odbyło się szkolenie na temat ochrony danych osobowych RODO. Miejscem spotkania była Wielkopolska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości w Pile.

Kwestie poruszane przez Panią Beatę Lewandowską specjalistę w zakresie bezpieczeństwa informacji, to m.in. przetwarzanie danych osobowych dzieci – nowe zasady RODO, modelowanie procesów przetwarzania w oświacie, szacowanie ryzyka w ochronie danych osobowych, zabezpieczanie danych osobowych, oraz informacje o organach do spraw ochrony danych osobowych i ich uprawnieniach.

Nowe rozporządzenie ujednolici prawo na obszarze całej Unii, obejmując nie tylko instytucje publiczne i europejskich przedsiębiorców, ale też tych spoza Europy, którzy świadczą usługi obywatelom UE chociażby przez Internet.