Forum liderów

Jak zwiększyć motywację do działania w społeczności lokalnej? Co zrobić, aby zaplanowane inicjatywy kończyły się sukcesem? Gdzie szukać inspiracji? To cele, które przyświecały I Wielkopolskiemu Forum Liderów Lokalnych. Spotkanie odbyło się 23 maja w Sali Białej Urzędu Miasta w Poznaniu i miało za zadanie zwiększenie motywacji i wiedzy liderów na temat działań w społeczności lokalnej, oraz stworzenie platformy wymiany doświadczeń pomiędzy osobami z różnych zakątków Wielkopolski. Nie mogło na nim zabraknąć i nas Fundacji Edukacji i Rozwoju Centrum Wszechświata.

W trakcie Forum można było również wysłuchać prelekcji Jacka Rozenka (mówcy motywacyjnego, a także znakomitego aktora), który w ciekawy sposób opowiadał o znalezieniu w sobie motywacji do działania.

Ostatnim z punktów spotkania była wymiana doświadczeń wśród uczestników o sposobach pracy ze społecznością lokalną (prowadząca: Magdalena Popłońska – Kowalska – ambasadorka Stowarzyszenia CAL), mobilizacji ludzi do aktywności (prowadzący: Joanna Francuz – Jankowska i Anna Żygulska – Urząd Miasta Poznania oraz Tomasz Szwałek – Schron Kultury Europa), sposobach opowiadania o działaniach społecznych (prowadząca: Wanda Wasilewska – Radio Poznań), partnerstwie i sposobach ich tworzenia (prowadząca: Beata Grzegorzewska – Stowarzyszenie Centrum PISOP w Lesznie).

Spotkanie było bardzo owocnym i inspirującym doświadczeniem! Dziękujemy!