Alfatoun Academy

program realizowany z Partnerem Fundacja "nauka dla Środowiska" Koszalin

Aflatoun

Fundacja jest partnerem Aflatoun i jedynym operatorem w Polsce - światowego programu edukacji społeczno-finansowej. Aflatoun to ogólnoświatowy program, który odkrywa potencjał dzieci i daje uczestnikom wyjątkowe doświadczenia edukacyjne. To jedyny program, który w zrównoważony sposób omawia zagadnienia społeczne i finansowe.

Celem edukacji społecznej i finansowej jest kształtowanie u dzieci umiejętności krytycznego myślenia, jak najlepszego wykorzystania swojego potencjału, wyposażenia w podstawową wiedzę o finansach, prawach i obowiązkach. Edukacja społeczna uczy dzieci bycia odpowiedzialnymi obywatelami, zainteresowania wydarzeniami społecznymi i angażowania się w nie. Edukacja finansowa rozwija umiejętności oszczędzania i planowania budżetu przy jednoczesnym zaangażowaniu finansowym we własną firmę.

Oparty jest na pięciu kluczowych elementach: osobiste odkrywanie i zrozumienie; prawa i obowiązki; oszczędzanie i wydawanie; planowanie i budżetowanie; dziecięce przedsiębiorstwa.

Dzieciństwo to cenny czas, w którym kluczową rolę odgrywa ciekawość świata, chęć uczenia się i kształtowanie charakteru.

Program Aflatoun sprawia, że edukacja społeczno-finansowa stanie się atrakcją zarówno dla dziecka jak i dorosłego. Prezentowane w nim nowe sposoby dochodzenia do wiedzy, jej przetwarzania i korzystania z nich w różnych dziedzinach życia, pozwalają na wspólną zabawę całej rodziny, podczas zajęć w szkole czy świetlicy.

Zapraszamy na www.aflatoun.pl